Odyssey Excursions - Poros Island - Askeli

Ασκέλι

Το Ασκέλι είναι μια μικρή κατοικημένη περιοχή στον Πόρο με όλες τις εγκαταστάσεις για να είναι αυτάρκης. Το Ασκέλι έχει τα δικά του σούπερ μάρκετ, εστιατόρια, παραλίες, μπαρ, ενοικιάσεις ποδηλάτων και σκούτερ, εγκαταστάσεις θαλάσσιων σπορ κ.λπ.

Όταν παίρνετε το δρόμο από την πόλη του Πόρου προς τη ναυτική βάση, κρατάτε δεξιά περνώντας τη γέφυρα «Κανάλι» και ακολουθείτε τον δρόμο ανηφορικά. Στη συνέχεια, περάστε πάνω από το λόφο, περάστε το Golden View Hotel και μόλις στρίψετε στο Ξενοδοχείο Νέα Αίγλη, βλέπετε στα δεξιά σας μια αρκετά μεγάλη, αμμώδη παραλία. Αυτή είναι η παραλία Ασκέλι, η οποία το καλοκαίρι είναι πολύ δημοφιλής στους μικρούς επισκέπτες.

Στο τέλος της παραλίας, υπάρχει δρόμος που πάει αριστερά (κοντά στα διαμερίσματα Aegean Village). Αν τον ακολουθήσετε βρίσκετε μετά από 40 μέτρα το Odyssey Suites στο δεξί σας χέρι. Όταν συνεχίζετε το δρόμο βρίσκετε 2 μεγάλα σούπερ μάρκετ και μερικά άλλα καταστήματα.


Odyssey Excursions - Poros Island - Neorion

Νεώριον

Το Νεώριο είναι η άλλη κατοικημένη περιοχή έξω από την πόλη του Πόρου. Υπάρχουν λιγότερες εγκαταστάσεις τριγύρω, αλλά η θέα εδώ είναι πάντα όμορφη. Το Νεώριο είναι γνωστό για τα πολλά εστιατόρια, τις παραλίες και τις εγκαταστάσεις θαλάσσιων σπορ.

Όταν πηγαίνετε στο δρόμο από τον Πόρο προς τη ναυτική βάση και στρίβετε αριστερά αμέσως αφού περάσετε τη γέφυρα «Κανάλι», ακολουθείτε την κατεύθυνση του Νεωρίου. Μετά από περίπου 200 μέτρα θα δείτε στα δεξιά σας το Ξενοδοχείο Θεανώ και το παραθαλάσσιο εστιατόριο Σπύρος στα αριστερά σας. Προχωρώντας παρακάτω θα συναντήσετε όλα τα είδη διαμερισμάτων και θα περάσετε μερικές παραλίες, μερικά μεγάλα ξενοδοχεία και τελικά θα καταλήξετε στο Ρωσικό Ναύσταθμο. Εδώ ο δρόμος συνεχίζεται ως ο περιφερειακός δρόμος γύρω από το νησί.

Το Νεώριο είναι δημοφιλές στους Έλληνες που έρχονται συχνά αλλά και στους ίδιους τους κατοίκους του Πόρου. Η περιοχή είναι πιο ήσυχη από την πόλη του Πόρου, ωστόσο τα εστιατόρια εδώ παρέχουν μια απροσδόκητη υψηλή ποιότητα σε ανταγωνιστική τιμή και έχετε μια ευρεία επιλογή από διαφορετικές μικρές και μεσαίες παραλίες, η μία ακόμη πιο εντυπωσιακή από την άλλη.


Odyssey Excursions - Poros Island - Poros Town & Harbour

Χώρα & Λιμάνι Πόρου

Ο Πόρος διαθέτει ένα τυπικό νησιωτικό κέντρο της πόλης: στενές διαδρομές, ασβεστωμένες σκάλες παντού, κανένα σπίτι ολόιδιο με το άλλο και φιλικοί άνθρωποι παντού. Τα ερείπια ενός ανεμόμυλου είναι ένας δημοφιλής προορισμός για τους επισκέπτες καθώς και ο πύργος του ρολογιού όπου πολλοί άνθρωποι κάνουν άθλημα την ανακάλυψη του δρόμου προς τον πύργο μέσα από τα στενά δρομάκια του Πόρου.

Στο κέντρο της πόλης που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία θα βρείτε την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, όπου πολλά καταστήματα παραδοσιακού στυλ πωλούν τα προϊόντα τους, όπως τσάντες και υφάσματα υφασμένα σε παραδοσιακό αργαλειό στην “Εργάνη”. Αν έχετε την ευκαιρία, σίγουρα καλό είναι να ανακαλύψετε μόνοι σας τα στενά και γοητευτικά δρομάκια του Πόρου. Αξίζει να επισκεφτείτε και το μηχανουργείο των αδερφών Παύλου στην κεντρική πλατεία. Δεν θα χαθείτε, αυτό είναι σίγουρο, ωστόσο μερικές φορές μπορεί να έχετε ένα σύντομο αίσθημα αποπροσανατολισμού.

Odyssey Excursions - Poros Island - Poros Town & Harbour

Όταν συνεχίσετε το μονοπάτι προς τα πάνω, θα σκοντάψετε στα δάση που καλύπτουν τους λόφους της Σφερίας. Εδώ θα βρείτε τον παλιό μύλο που άλεθε το αλεύρι για τους κατοίκους του νησιού. Την άνοιξη μπορείτε να απολαύσετε όλα τα αρώματα και τα χρώματα των λουλουδιών και των φυτών που οι περισσότεροι άνθρωποι καλλιεργούν στους μικρούς κήπους τους.

Ο Πόρος φημίζεται για το φυσικά διαμορφωμένο λιμάνι του.Το λιμάνι του Πόρου ήταν ήδη δημοφιλές από τα παλιά χρόνια και μέχρι σήμερα, ένας μεγάλος αριθμός σκαφών αναψυχής που πλέουν στα ελληνικά νερά, φτάνει τουλάχιστον μια φορά στο φιλικό λιμάνι του Πόρου. Ferry boat, υδροπτέρυγα και πολλά άλλα είδη σκαφών που μεταφέρουν επιβάτες ή/και οχήματα, σταματούν στο λιμάνι του Πόρου. Ειδικά μεταξύ 10:30 και 12:00 το λιμάνι σφύζει από κάθε είδους δραστηριότητα, ένα τέλειο ντεκόρ για να απολαύσετε έναν παγωμένο καφέ σε μια από τις πολλές βεράντες κατά μήκος της παραθαλάσσιας λεωφόρου.

Odyssey Excursions - Poros Island - Poros Town & Harbour

Η φυσική προστατευόμενη περιοχή που αποτελεί το λιμάνι στη δυτική ακτή του Πόρου, με κατεύθυνση προς το Νεώριο, είναι επίσης ιδανικός χώρος εκπαίδευσης για τη σχολή κανό και καγιάκ του Πόρου. Όχι και τόσο περίεργο που στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 στο Πεκίνο, ο Δημήτρης Μούγιος από τον Πόρο, κέρδισε ένα ασημένιο μετάλλιο στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών ανδρών!

Στον Πόρο υπάρχουν 2 μαρίνες για γιοτ. Το παλαιότερο και πιο γνωστό βρίσκεται στην ανατολική πλευρά, απλωμένο κατά μήκος της προκυμαίας. Η νέα μαρίνα κατασκευάστηκε πριν από λίγα χρόνια χτισμένη στη δυτική πλευρά. Και οι δύο μαρίνες είναι εξοπλισμένες με σύγχρονες εγκαταστάσεις και παρέχουν συνδέσεις νερού και ηλεκτρικού ρεύματος. Δίπλα στη νέα μαρίνα, συναντά κανείς το παραδοσιακό λιμάνι του Πόρου. Αυτό είναι το μέρος όπου αγκυροβολούν όλα τα μεγάλα μηχανοκίνητα γιοτ και μερικές φορές μεγάλα ιστιοφόρα.


Odyssey Excursions - Poros Island - Poseidon Sanctuary

Ιερό Ποσειδώνα

Ο Πόρος έχει ένα αξιοθέατο για όσους αγαπούν την αρχαία ιστορία. Ο Πόρος διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα (αν και ισοπεδωμένα) ιερά του θεού Ποσειδώνα. Η ιστορία έχει ως εξής, το μεγαλύτερο νησί του Πόρου, η Καλαβρία προσφέρθηκε στον Απόλλωνα, αλλά καθώς τον ενδιέφερε περισσότερο οι Δελφοί, αντάλλαξε τον Πόρο με τους Δελφούς με τον συνθεό του Ποσειδώνα. Για τον Ποσειδώνα ένας μεγάλος και όμορφος ναός χτίστηκε το 520 π.Χ. σε ένα από τα ψηλότερα σημεία του νησιού. Η πραγματική τοποθεσία έχει εκπληκτική θέα προς την κατεύθυνση της Αθήνας και βλέπει από ψηλά μια αρκετά επίπεδη περιοχή για την οποία κάποιοι λένε ότι χρησιμοποιούνταν για αθλητικούς αγώνες στην εποχή των αρχαίων.

Odyssey Excursions - Poros Island - Poseidon Sanctuary

Ο κυρίως Ναός χτίστηκε σε δωρικό ρυθμό, αν και μερικοί από τους κίονες του ήταν ιωνικοί. Ήταν ένας τόπος σημαντικός εκείνες τις μέρες γιατί λειτουργούσε ως κέντρο της Αμφικτυονικής Ένωσης, ενός εθελοντικού «συνεταιρισμού» πόλεων-κρατών τόσο σε αστικά όσο και σε θρησκευτικά ζητήματα, που περιλάμβανε κοντινά μέρη όπως η Ερμιόνη, η Επίδαυρος, η Αίγινα, οι Πρασιές, η Αθήνα και ο Ορχομενός.

Ο διάσημος ρήτορας Δημοσθένης ήρθε στον ναό του Ποσειδώνα αμέσως μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου σε αναζήτηση ιερού καθώς ο Φίλιππος, ο βασιλιάς της Μακεδονίας τον κυνηγούσε. Ο βασιλιάς είχε ακούσει για τη φυγή του στο ναό του Ποσειδώνα στην Καλαβρία και έστειλε τους κουμπάρους του να συλλάβουν τον Δημοσθένη. Ο Δημοσθένης ήξερε ότι είχε φτάσει το τέλος του και αποφάσισε να αυτοκτονήσει για να μην πεθάνει άτιμος στα χέρια όσων είχαν γίνει εχθροί του.

Αυτές τις μέρες θα βρείτε μόνο τα ερείπια αυτού που κάποτε ήταν ο Ναός του Ποσειδώνα. Είναι ένα εξαιρετικό μέρος για διαλογισμό όπου κάποιοι λένε ότι μπορείτε ακόμα να νιώσετε την ενέργεια του ιερού.


Odyssey Excursions - Poros Island - Journey to Poros

Το ταξίδι στον Πόρο

To ταξίδι από το αεροδρόμιο της Αθήνας προς το νησί του Πόρου δεν προσφέρει πτήσεις προς την Ελλάδα. Ωστόσο, μπορούμε να σας εξυπηρετήσουμε για τη μεταφορά από το αεροδρόμιο της Αθήνας στον Πόρο, και αν ζητήσετε βοήθεια κατά την κράτηση πτήσης, θα μοιραστούμε τις εμπειρίες μας μαζί σας. Παρακάτω υπάρχουν μερικοί χρήσιμοι σύνδεσμοι για πληροφορίες πτήσεων και πλοίων. Επιπλέον, έχουμε ετοιμάσει ένα ολοκληρωμένο έγγραφο PDF για τους πελάτες μας που περιγράφει τη διαδρομή από το αεροδρόμιο της Αθήνας στον Πόρο και αντίστροφα.

Επειδή προσφέρουμε ευέλικτα χρονοδιαγράμματα άφιξης και αναχώρησης για τις περισσότερες διακοπές που προσφέρουμε, μπορείτε να επιλέξετε τις πιο βολικές πτήσεις σε σχέση με τις ώρες άφιξης και αναχώρησης. Η κράτηση πτήσης 3-5 μήνες νωρίτερα παρέχει συχνά μια ευνοϊκή τιμή, αλλά συχνά υπάρχουν διάφορες προσφορές περιορισμένου χρόνου / Σαββατοκύριακου, όπου οι εταιρείες πτήσεων παρέχουν έκπτωση 5 έως 10% στους τυπικούς ναύλους.

Ο χρόνος ταξιδιού από την Αγγλία κυμαίνεται μεταξύ 3,5 και 4,5 ωρών για απευθείας πτήση. Οι πτήσεις με ενδιάμεση στάση διαρκούν τουλάχιστον μία ώρα περισσότερο. Στη συνέχεια πρέπει να υπολογίσετε τουλάχιστον 2 ώρες για να φτάσετε στον Πόρο, δείτε και την εξήγηση της διαδρομής από το αεροδρόμιο στον Πόρο. Μπορείτε να έρθετε και με αυτοκίνητο, επικοινωνήστε μαζί μας αν θα θέλατε κάποιες συμβουλές για ένα τέτοιο ταξίδι.

Μια πτήση για Αθήνα μπορείτε να κάνετε κράτηση στις ακόλουθες εταιρείες: www.skyscanner.net [flights, recommended], www.aegeanair.com, www.ba.com και www.easyjet.com. Μια καλή εναλλακτική θα μπορούσε επίσης να είναι η https://www.stagkissbudapest.com/blog/how-to-find-cheap-flights/. Χρήσιμες είναι επίσης η αναχώρηση και η άφιξη των ταχέων και αργών πλοίων από τον Πειραιά για τον Πόρο: www.hellenicseaways.gr (αγγλική και ελληνική γλώσσα). Η ενοικίαση αυτοκινήτου από το αεροδρόμιο μπορεί να κανονιστεί μέσω της ιστοσελίδας του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος: www.aia.gr (αγγλικά και ελληνικά)


Παραλίες Πόρου

Ο Πόρος έχει πολλές παραλίες που βρίσκονται στο μεγαλύτερο νησί της Καλαβρίας. Όταν φτάσετε στη γέφυρα Κανάλι (προερχόμενοι από τον Πόρο) και στρίψετε αριστερά προς το Νεώριο, περνάτε πρώτα την παραλία «Μικρό Νεώριο» και λίγο πιο πέρα (πίσω από το λόφο) θα βρείτε την όμορφη παραλία του «Μεγάλου Νεώριου». Η επόμενη παραλία που θα συναντήσετε είναι το ρομαντικό «Λιμανάκι της αγάπης» και μόλις περάσετε αυτήν δεν μπορείτε να χάσετε το «Ρώσικο ναύσταθμο».

Στη γέφυρα «Κανάλι» βλέπετε στα δεξιά σας (πίσω σας η πόλη του Πόρου) μια μεγάλη παραλία με το όνομα της γέφυρας: «Παραλία Κανάλι». Όταν παίρνετε το δρόμο μπροστά σας και συνεχίζετε δεξιά, πηγαίνετε προς το Μοναστήρι και θα περάσετε τη φαρδιά και μεγάλη παραλία στο Ασκέλι. Ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο θα οδηγηθείτε στο ξενοδοχείο Blue Serena Resort και τέλος στην παραλία κάτω από το μοναστήρι. Αυτή είναι η «Παραλία Μοναστηρίου». Οι ντόπιοι λένε ότι η θάλασσα στο Μοναστήρι είναι η πιο καθαρή.

Στο πίσω μέρος του νησιού βρίσκεται μια άλλη όμορφη παραλία με ένα όνομα που οι περισσότεροι δυσκολεύονται να προσφέρουν: «Παραλία Βαγιωνιά». Ελεύθερα μετατρεπόμενη στα αγγλικά, η λέξη «Vajonja» θα πλησίαζε περισσότερο. Αυτή η παραλία δεν έχει τόσο εύκολη πρόσβαση, αλλά αυτός είναι ένας από τους λόγους που πολλοί επισκέπτες θεωρούν τη «Βαγιωνιά» ως ένα στολίδι ανάμεσα στις παραλίες του Πόρου.


Google Maps